Popkoor Joined Venture

Zanginstructie

♫ Zingen bij popkoor Joined Venture

Zingen bij Joined Venture betekent plezier hebben in het samen zingen: leuke muziek, gezellige leden en een aantal keer per jaar een optreden. In deze flyer wordt uitgelegd hoe we nummers instuderen, wat je zelf thuis moet doen en wat er van je verwacht wordt tijdens repetitieavonden en optredens.

Het repertoire van Joined Venture is als volgt samengesteld:

eigen arrangementen waarvan meestal de stempartijen zijn ingezongen. Sommige oude nummers zijn niet ingezongen, die worden tijdens repetitieavonden ingestudeerd.

gekochte nummers (van Multi Music Mix), de verschillende stempartijen zijn allemaal beschikbaar.

Als je lid wordt van ons koor krijg je alles digitaal aangeleverd: de songteksten en alle muziek. Het is de bedoeling dat de nummers thuis worden ingestudeerd. Natuurlijk verwachten we niet dat nieuwe leden direct alle nummers kunnen zingen, daar is ons repertoire te uitgebreid voor.

Probeer echter wel alle nummers in de loop van een aantal weken een keer geluisterd te hebben zodat je een beetje weet hoe de nummers klinken.

De dirigent maakt een oefenschema, de nummers die daarop staan worden op de repetitieavonden geoefend. Je moet deze nummers thuis leren (tekst en melodie).

♫ Kiezen van de stempartij

In principe ben je vrij in het kiezen van een stempartij die het beste bij je past (luister daarvoor het nummer en

probeer de verschillende stempartijen mee te zingen). Toch kan het zijn dat de dirigent vraagt om een stempartij op te schuiven als dit voor de verdeling van de stemmen beter is. Probeer hierin flexibel in te zijn (tenzij de stempartij voor jou echt niet haalbaar is).

Twijfel je over welke partij het beste bij je past vraag het dan aan de dirigent.

♫ Het instuderen van een nummer

Luister eerst zorgvuldig naar het nummer en naar de verschillende stempartijen. Zing stukjes mee en test welke stempartij bij je past. Luister een aantal keer goed en studeer daarna je eigen partij in. Als je het idee hebt dat je de stempartij beheerst zing dan jouw partij mee met een andere stempartij (bijvoorbeeld: als je de hoge partij hebt ingestudeerd zing deze dan mee met de hoog-midden of middenpartij).

TIP: Let op de verschillen tussen de partij die het dichtst bij je eigen partij ligt, dan kun je tijdens de repetitieavond ook horen of het goed gaat.

Probeer zo snel mogelijk de tekst uit je hoofd te leren, dan kun je je tijdens de repetitieavond zoveel mogelijk concentreren op het zingen. Dat gaat het makkelijkst als je

de tekst die je moet zingen uitprint en aanstreept met een accentueerstift.

Als je twijfelt: vraag het de andere leden van jouw stempartij of vraag het de dirigent. Er liggen ook ordners waarin de stempartijen van de nummers zijn uitgewerkt. Daar kun je altijd in kijken.

Let op: tijdens een repetitieavond MAG je ALTIJD je tekst gebruiken TENZIJ de dirigent heeft gezegd dat op dat moment ZONDER tekst gezongen gaat worden (bijv. vlak voor een optreden).

♫ De repetitieavond

Het eerste deel van de avond wordt geoefend volgens het repetitieschema. Dat kan een nieuw nummer zijn of een bestaand nummer. Om ons koor een eigen ‘sound’ te geven worden nummers tijdens deze oefenuurtjes nogal eens wat aangepast. Dan wijkt dit dus af van de aangeleverde muziek.

Let op: Luister altijd goed naar de ervaren mensen van jouw stempartij, veel nummers zijn namelijk wat aangepast.

Het is belangrijk dat iedereen zich houdt aan de afgesproken stempartij, eigen aanpassingen kunnen misschien wel leuk lijken maar in de totale sound van het koor toch storend klinken. Natuurlijk mag je altijd ideeën aandragen! Heb je een idee? Vertel het de dirigent!

Het tweede deel van de avond staat in het teken van ‘gewoon lekker zingen’.


♫ Solopartijen

Een aantal nummers hebben een solopartij, soms is dit een echte solo, meestal zingen meer mensen deze stempartij. Wil je ook graag bij een solopartij? Dan kun je

bij nieuwe nummers altijd de solopartij instuderen. Afhankelijk van het aantal leden die dit ook graag willen en uiteraard ook afhankelijk van de kwaliteit van de zang wordt de solopartij samengesteld. De dirigent beslist wie de solopartij zal zingen.

Het is bij bestaande nummers niet de bedoeling dat nieuwe mensen zich aansluiten bij deze stempartij. Tenzij de dirigent heeft aangegeven dat versterking van de solopartij nodig is.

♫ Optredens

Joined Venture treedt gemiddeld 5 á 6 keer op in het jaar. Ongeveer 4 keer is dit in een verzorgings- of verpleeghuis. Dit zijn optredens die geboekt worden via Stichting Fonds 1818 waarvoor wij een vergoeding krijgen.

De data zijn meestal ruim van te voren bekend. Van leden wordt verwacht dat zij in principe bij deze optredens aanwezig zijn. Ongeveer 1 keer in de 3 jaar organiseren we een eigen optreden. Dat is een avondvullend programma voor eigen publiek. Er kan dan extra inzet van de leden gevraagd worden want we willen natuurlijk een goed optreden neerzetten!

♫ Nieuwe nummers

De aanschaf van nieuwe nummers wordt besloten door het bestuur en de dirigent. Tips voor nieuwe nummers zijn altijd welkom! En soms vragen we de leden om input voor een keuze.

♫ Tot slot

We hopen dat jullie met heel veel plezier bij Joined Venture zullen zingen en met veel gezelligheid de repetitieavonden en optredens zullen bijwonen.

Jeany Dirkzwager, dirigent